Indien je op een zeker moment eigenaar bent geworden van een boot zal je tot de conclusie komen dat je de waarde van het vaartuig graag zal willen laten verzekeren. Dat kan uiteraard gebeuren door het afsluiten van een specifieke bootverzekering. Voor een dergelijke verzekering geldt dat ze specifiek in het leven werd geroepen om booteigenaars de mogelijkheid te bieden om hun dure eigendom te kunnen beschermen. Voor menig aantal mensen die bijvoorbeeld nog maar net eigenaar zijn geworden van een boot geldt dat het voor hen niet helemaal duidelijk is waar ze bij het afsluiten van een verzekering voor hun vaartuig nu exact rekening mee dienen te houden. Indien dat eveneens geldt voor jou is het doornemen van de onderstaande informatie altijd een aanrader.
Welke schade kan een bootverzekering precies dekken?
Laat ons om te beginnen eerst even kijken naar de verschillende schadegevallen waar een bootverzekering dekking voor kan verlenen. Vergelijkbaar zoals bij de autoverzekering is het zo dat er ook bij deze verzekering voor boten op kan worden gerekend dat er twee verschillende soorten schadegevallen gedekt kunnen worden. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:
- De schade die aan de eigen boot is veroorzaakt;
- De schade die is veroorzaakt aan de boot van derden;
Je dient er wel rekening mee te houden dat niet elk type schade door elk type bootverzekering wordt gedekt. Eveneens vergelijkbaar met de autoverzekering geldt bijvoorbeeld voor de WA-verzekering bij boten dat ze enkel en alleen die schade indekt aan de boot van derden. Indien jouw eigen boot op een zeker moment schade oploopt zal je deze dus zelf moeten vergoeden.
Hoe druk je de premie van jouw bootverzekering?
De bootverzekering beschikt over de reputatie vrij duur te zijn. Dat is niet zozeer het gevolg van het feit dat verzekeraars een hoog gelegen premie zouden aanrekenen, integendeel. Vooral het feit dat mensen zich goed bewust zijn van de waarde waar boten over beschikken zorgt ervoor dat ze er automatisch vanuit gaan dat de premie van bootverzekeringen behoorlijk hoog is gelegen. Dit terwijl dat in de praktijk eigenlijk doorgaans helemaal niet het geval blijkt te zijn. Wil je graag de premie drukken van je bootverzekering? Dan is dat zeker mogelijk. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van het uitvoeren van een objectieve vergelijking of door vaargebied in te proberen perken.
Hou rekening met een soms geldende verplichting
De situatie hier in Nederland is op moment van schrijven zo dat er vanuit de overheid geen verplichting is opgelegd voor wat het afsluiten van de bootverzekering betreft. Voor heel wat mensen die eigenaar zijn van een boot geldt bijgevolg dat ze het vermoeden hebben dat dit eveneens geldt voor de andere landen die deel uitmaken van de Europese Unie. Dat is echter geen correcte aanname. Van belang is dan ook om er rekening mee te houden dat in menig aantal andere, toeristische landen in Europa wel degelijk sprake is van een wettelijke verplichting. Deze verplichting geldt overigens ook voor toeristen. Dit is zeker iets waar je aandacht aan moet besteden bij het afsluiten van een verzekering bij voor je boot wanneer je er ook mee in het buitenland wil varen. Heb jij een sloep? Je hebt namelijk ook specifieke sloepverzekeringen!